Baphomet-symbolet er det ofisielle tegnet for Den Sataniske Kirke (Church of Satan) – valgt av Anton Szandor LaVey. Satanister bærer ofte dette symbolet, enten en medaljong, eller andre smykker og klesdekorasjon.

Sigil of Baphomet - det offisielle symbolet til Satanismen

Sigil of Baphomet - det offisielle symbolet til Satanismen

De hebraiske symbolene som omringer pentagrammet, betyr oversatt til engelsk “Leviathan”, et sjømonster fra Jødedommen. Leviathan har mange komplekse betydninger, mange med sammenheng med Satanismen og dens symbolikk. Leviathan er vanligvis forbundet med djevelen, og det fjede kapittelet i Den Sataniske Bibel heter “Leviathans bok”.

Selvom flere variasjoner av Baphomet-symbolet dukket opp så tidlig som i boka “La Clef de la Magia Noire” av Stanislas de Guaita fra 1897 er dagens variant satt sammen for bruk av Den Sataniske Kirke, og er kjent som “the Hell’s Kitchen Baphomet”. Dette fordi Den Sataniske Kirke holder til i Hell’s Kitchen, New York. Denne varianten har Church of Satan opphavsrett på, men de har gitt meg tillatelse til å publisere dette da jeg er medlem.

I et intervju med High Priest Peter H. Gilmore, som er leder for kirken i dag, beskriver han symbolet slik:


“Ansiktet av geiten representerer kjødelighet. I gamle Egypt ble geiter sett på som symboler for lyst, og vi mener lyst er en veldig viktig faktor, som sørger for at vi mennesker som rase overlever, så vi verdsetter det. Pentagrammet er det fantastiske matematiske symbolet for perfeksjon, organisk perfeksjon spesielt. Siden vi er organiske vesner, å nyter idèen av å perfeksjonere oss selv, passer stjernen perfekt. Det er også to ringer rundt symbolet, en inntil pentagrammet og en til på utsiden. I mellom disse er det plassert 5 hebraiske symboler, som betyr “Leviathan”. (Forklaring på Leviathan øverst i artikkelen). Alle disse symbolene satt sammen skaper et symbol som Anton LaVey identifiserte med Satanismen. Når han startet The Church of Satan, ble vanligvis oppned-kors ansett som sataniske, men vi ser nå på Baphomet-symbolet som det riktige sataniske symbol.”

(Dette intervjuet er oversatt fra engelsk til norsk så enkelte feil kan forekomme. Er jo en gyllen regel at alt høres bedre ut på engelsk..)

Tips oss hvis dette innlegget er upassende